Pembangunan Program Pendidikan Demokrasi

Sejak Undi18 dilaksanakan, belia kita dipertanggungjawabkan dengan kuasa mengundi yang mencorakkan duduk letak negara.
Dengan perkembangan ini, Kerajaan harus pikul tugas untuk membantu golongan belia muncul sebagai pembuat keputusan yang berpengetahuan dan kritis agar suaranya terus dipandang tinggi.
Kementerian Belia dan Sukan KBSMalaysia sedang gigih membangunkan program khusus berhubung pendidikan demokrasi yang melibatkan golongan belia berumur 15 hingga 30 tahun dengan sasaran menyemai pengetahuan berkaitan demokrasi.
Dalam tempoh kebelakangan ini, sesi ujian terhadap pelaksanaan program ini sedang dipergiatkan.
Minggu lalu di Sungai Buloh Selangor, manakala hari ini Setiausaha Sulit Kanan saya ke Dungun, Terengganu untuk meneliti dan memantau pelaksanaan sesi berkaitan.
Kami sentiasa mengumpulkan dapatan penting agar pelaksanaan program ini kelak di seluruh negara berjalan lancar dan memberikan manfaat kepada semua belia yang terlibat. Sesi ujian ini bakal melibatkan lebih 5000 peserta sepanjang bulan Mei ini.
Setelah berusaha sejak Januari lalu melalui pelbagai sesi libat urus yang melibatkan ahli akademik, aktivis, pemikir, pengkritik, pengamal media dan kumpulan masyarakat sivil; pagi tadi Kementerian menghimpunkan pemimpin-pemimpin sayap pemuda parti-parti politik utama di Malaysia dalam sesi libat urus untuk berkongsi pandangan mengenai hasrat pelaksanaan program ini.
Kehadiran dan penglibatan rentas parti pimpinan utama sayap-sayap pemuda parti politik Kerajaan dan Pembangkang antaranya Kamil Munim (KEADILAN), Akmal Saleh (UMNO), Fadhli Shaari (PAS), Young Syefura Othman (DAP) Hasbie Muda (AMANAH), Cikgu Rahayu (MUDA), Sdr Ahmad Yasin (PSM), Sdr Felix Joseph Saang (UPKO), Jacob Lee (MCA), Dr Ismail (WARISAN), dan Malcolm Layang Jimbun (PBB) serta beberapa wakil lain amat saya hargai. Sumbang saran yang diberikan amat penting untuk memastikan inisiatif ini tidak tersasar.
Setiap usaha yang dirintiskan demi kecemerlangan pengetahuan dan pemikiran belia di negara ini, bukanlah terletak di bahu Kementerian bersendirian, namun ia adalah usaha bersama-sama.
Kita wajar merangkul semua pandangan dan menyatukannya secara bersungguh-sungguh demi mewujudkan belia yang lebih mandiri dalam jiwa dan akal.

*Sebarang berita adalah atas tulisan sumber luar, melainkan dinyatakan. 

Share :

Adam Adli

Timbalan Menteri di Kementerian Belia & Sukan

Hubungi saya

Alamat

Menara KBS, 27, Persiaran Perdana, Presint 3, 62570 Putrajaya

Telefon rasmi

03-8871 3011