SEPANG: Isu penghijrahan tenaga mahir ke luar negara terutama dalam kalangan belia perlu dilihat secara menyeluruh terutama daripada segi permasalahan ekonomi dihadapi mereka.

Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Adam Adli, berkata langkah atau dasar sedia ada oleh kerajaan mahu pun kementerian belum tentu dapat menyelesaikan masalah penghijrahan pakar itu.

“‘Brain drain’ ini ia tidak semata-mata bergantung kepada langkah kementerian yang diambil, kita boleh ambil (langkah-langkah) tapi macam kita tahu juga apabila faktornya kerana soal gaji dan peluang pekerjaan.

“Jika kita laksana dasar yang kita harap dapat menangani perkara ini pun belum tentu ia dapat diselesaikan sepenuhnya, sebab kita bercakap soal ekonomi yang mana ia bukan bergerak hanya semata-mata atas kerangka yang dikeluarkan kerajaan.

Berita penuh di Berita Harian.

'Brain drain' ini ia tidak semata-mata bergantung kepada langkah kementerian yang diambil, kita boleh ambil (langkah-langkah) tapi macam kita tahu juga apabila faktornya kerana soal gaji dan peluang pekerjaan.

*Sebarang berita adalah atas tulisan sumber luar, melainkan dinyatakan. 

Post Tags :

Share :